Як їсти авокадо: поради щодо вибору та приготування

Авокадо потрапив до української кухні зовсім недавно. Цей плід зовсім невластивій нашій місцевості, тож виникає дуже багато питань, пише Канал24.

Наприклад: авокадо – це фрукт чи овоч? Як правильно вибрати авокадо? Як його правильно їсти та що можна з нього приготувати, які рецепти страв існують?

Авокадо – це фрукт чи овоч? Суперечки з приводу цього питання точаться вже давно! З точки зору біології авокадо по праву можна віднести до фруктів. Тому що плід росте на дереві, а всередині нього є велика тверда кісточка.

Але кількість цукру всередині м’якоті властиво, скоріше, овочам, ніж фруктам. Однак, не залежно від кількості цукру в авокадо – його прийнято вважати фруктом. Попри те, що смакові якості говорять про протилежне!

А смак авокадо має чим здивувати! Його ніжна консистенція нагадує вершкове масло, а післясмак нагадує навіть кедрові горішки. У авокадо немає звичної солодкуватості, яка властива іншим фруктам. Але в цьому і полягає його перевага! Нейтральний смак добре поєднується з різними продуктами харчування.

Найчастіше люди використовують екзотичний плід в якості овочу. Його додають в салати, які заправляють солоними і кислими соусами. Рецептів солодкого десерту з авокадо менше, але вони існують.

Як вибрати авокадо? Плід має вигляд кулястої або витягнутої (грушоподібної) форми від 5 до 20 сантиметрів в довжину. Стиглі плоди покриті тонкою темно-зеленою злегка шорсткою шкіркою.

Щоб правильно вибрати продукт, слід не дивитися на колір шкірки, а визначати пружність плода. Як це перевірити? Просто візьміть авокадо в долоню і злегка стисніть пальці, якщо відчули опір, то цей плід стиглий. Якщо вм’ятина швидко вирівнялась – плід стиглий, якщо залишилась – плід уже перестиг і може бути гнилим.

Якщо авокадо дуже тверде – його краще не брати, бо тоді жодного смаку ви не відчуєте. Але авокадо може достигнути і вдома, щоправда для цього потрібно кілька днів. Покладіть його поліетиленовий пакет і залишіть в темному місці на два-три дні, але постійно перевіряйте, щоб не пропустити момент, коли стиглий авокадо почне псуватись.

Якщо на шкірці є коричневі плями або вм’ятини – цей фрукт гнилий. Авокадо не можна довго зберігати вдома, бо він досить швидко псується. Але якщо дотримуватись певних правил, цей процес можна сповільнити. Так, тримати плід потрібно при температурі не вище десяти градусів.

Якщо ви не збираєтеся використовувати його відразу, то загорніть фрукт в папір і поставте в холодильник, відділення для овочів. Там він може пролежати до чотирнадцяти днів. У разі, якщо авокадо вже розрізаний , зберігати його можна лише два-три дні, перед цим необхідно полити соком лимона, щоб уникнути потемніння м’якоті, а потім загорнути в харчову плівку.

Цей плід можна заморожувати, очистивши, видаливши кісточку, і трохи поливши лимонним соком. У цьому випадку, авокадо зберігає всі свої унікальні якості, і цілком придатний для приготування різних страв.

Як правильно чистити авокадо? Візьміть плід і обов’язково помийте шкірку. Протріть авокадо і приготуйтеся до розрізання. Гострим ножем проріжте м’якоть по колу плода (краще розрізати уздовж). Коли натрапите на тверде насіння, не варто намагатися його розрізати.

Коли прорізали окружність, візьміться за обидві половинки і злегка проверніть долоні, м’якоть легко відокремитися від кісточки. Акуратно вийміть кісточку з половинки, візьміть чайну ложечку і просто вийміть м’якоть з шкірки.

Як правильно їсти авокадо? Однозначної відповіді на це питання – немає. З точки зору збереження корисних речовин – авокадо потрібно їсти сирим і без додавання соусів і приправ. З точки зору поліпшення смакових характеристик – краще їсти авокадо в поєднанні з помідорами, морепродуктами, м’якими сирами, тобто смачніше їсти авокадо в салаті, ніж просто так.

Однозначної заборони, що шкірку авокадо їсти не можна – немає. Але при приготуванні страв рекомендують все ж очищати авокадо. Винятком може стати той випадок, коли ви плануєте фарширувати половинки авокадо. Тоді вам слід вийняти м’якоть з плоду, а шкірку залишити цілою. Але і в цьому випадку їсти чи не їсти її – вирішувати вам.

Кісточку авокадо не їдять і не використовують для приготування страв як приправу. Але її можна посадити, повноцінне дерево з плодами навряд чи виросте, але красиве і мініатюрне деревце цілком.

Залишити відповідь