Як прохолоджуватися у літню спеку

У період спеки необхідно завжди мати при собі воду, уникати відкритого сонця, а також споживати менш калорійну їжу. Про це розповів головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка в коментарі УНН.

“Спека найбільш небезпечна, коли відкрите сонце, нема доступу свіжого повітря, де багато асфальту, каменів, нема зелені, нема водоймищ”, – зазначив Стойка.

Тому, за його словами, треба оцінити свій стан здоров’я і ретельно продумати маршрут пересування.

“Люди, в яких є гіпертонічна хвороба або інші захворювання, які чутливо реагують на спеку або виснажені хворобою, їм треба оберігати себе, виходити у більш безпечний період дня – зранку або ввечері, брати парасольку з собою, якісні темні окуляри, щоб не пропускали ультрафіолету”, – розповів Стойка.

Він додав, що важливо брати з собою серветки вологі або такі, що можна було б змочити і прикласти до ліктьових, колінних згинів, під пахви, до шиї – туди, де на тілі найближче розташовані судини.

“Обов’язково мати з собою воду, щоб пити та змочувати шию, потилицю”, – пояснив Стойка.

Крім того, варто споживати менш калорійну їжу, а їсти більше овочів та фруктів.

“Пити можна і холодне, і гаряче, головне – у достатньому об’ємі. Гаряче буде викликати потовиділення та буде охолоджувати організм. Холодне теж буде сприяти охолодженню”, – сказав Стойка.

Також, за його словами, варто зменшити споживання солодкого.

“Тобто, щоб вода або чай були не дуже солодкі, бо буде сечогінний ефект і, таким чином, нівелювання прохолоди”, – підсумував лікар.

Залишити відповідь