Уляна Супрун пояснила, як можна скоротити споживання солі

Надлишок солі – одна з ключових небезпек здоров’я українців. Про це у себе в Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, щодня з готовою їжею українці вживають багато солі і часто цього не помічають.

“Денна норма солі для людини, яка не має серйозних проблем зі здоров’ям, становить 6 г. Це близько однієї чайної ложки, але зазвичай ми перевищуємо її майже вдвічі. Для дітей норма ще менше: від 1 до 3 років – 2 г в день, від 4 до 6 – 3 г а від 7 до 10 років – 5 г”, – уточнила Супрун.

Інститут медицини США опублікував стратегію скорочення споживання солі:

  • їжте домашню їжу і будьте обережні з фаст-фудом;
  • сендвічі з ресторанів фастфуду або інші закуски можуть містити майже денну норму солі. Особливо багато її в хот-догах, спагетті з соусом, копченому м’ясі та стравах з кетчупом. Якщо їсте щось з цього, стежте за своїм раціоном протягом дня і намагайтеся уникати солоної їжі;
  • високий вміст солі може бути в продуктах, що не здаються солоними на смак. Наприклад, це енергетики, спортивні напої або зернові сніданки. Уважно читайте вміст цих продуктів на етикетках. Якщо сіль або натрій вказані на початку – їх тут багато. Радимо відмовитися від таких продуктів;
  • в стравах з ресторану також може бути високий вміст солі. Тому краще готуйте вдома або віддавайте перевагу закладам, які подають страви після мінімальної обробки;
    їжте більше овочів і фруктів. Організму потрібно набагато більше калію, ніж натрію. Фрукти і овочі добре задовольняють цю потребу;
  • напівфабрикати або вже готові страви містять набагато більше солі, ніж їх інгредієнти. Перевіряйте етикетки і вибирайте продукти, що містять не більше 300 мг солі на порцію.

Супрун рекомендує починати зі зменшення порцій. “Так ви автоматично зменшите і кількість калорій, і кількість солі. Можна керуватися досить простим правилом: чим більше в їжі калорій, тим більше в ній солі”, – зазначила вона.

Дослідження показують, що українці можуть змінювати свої харчові звички, отже, і привчити себе насолоджуватися несоленою їжею. “Позбутися від солі і одночасно надати стравам нові смаки допоможуть спеції, сухі і свіжі трави, часник, імбир, цитрусові, вино і оцет”, – пояснила чиновник.

Традиційні продукти з високим вмістом солі, на її думку, потрібно замінювати корисними альтернативами. “Замість бульйонних кубиків готуйте домашній бульйон, замініть білий хліб на цільнозерновий, готові солоні приправи і соуси замініть приготованими власноруч”, – уточнила вона.

 

Залишити відповідь