Отруєння грибами: що робити та як запобігти

В Україні – до 80 видів небезпечних грибів, зокрема 15 можуть загрожувати життю. Найчастіше люди труяться блідою поганкою, яку сплутують з їстівними печерицями та сироїжками, кажуть лісівники, йдеться на сайті uain.press/health.

Отруїтися можна і їстівними грибами, якщо вони не пройшли неналежну термічну обробку або ж виросли на забруднених територіях чи біля автотрас. Небезпечними можуть бути й недозрілі гриби.

Перші симптоми отруєння з’являються за 5-7 годин. Це судоми, гострий біль у животі, часте слиновиділення, нудота, блювота, пронос, запаморочення, рідкий пульс, біль у верхній частині черева, загальна слабкість. У хворого можуть бути зорові та слухові галюцинації, конвульсії, марення.

Що робити, якщо отруїлися грибами

Необхідно відразу звертатися за допомогою до лікарів. До приїзду “швидкої” хворому потрібно промити шлунок 1-2 літрами сольового розчину.

Як запобігти отруєнню грибами

Найкраще – відмовитися від споживання дикорослих грибів, а купувати штучно вирощені гриби, однак не на стихійних ринках чи у продавців на дорогах.

Якщо ви власноруч збираєте гриби, не потрібно класти до кошика незнайомі. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені ознаки того чи іншого виду.

Не варто збирати гриби під час посухи: у спеку змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Не можна їсти сирі гриби. Відібрані потрібно промити та відварити мінімум тричі в підсоленій воді протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому чи керамічному посуді не більше доби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.