6 продуктів, які допомагають запобігти інфаркту

Серцево-судинні захворювання можна назвати лідируючою причиною летальності. Захворювань, пов’язаних з серцево-судинною системою, велика кількість, до основних же можна віднести інфаркти, гіпертензію (підвищений артеріальний тиск) і інсульти. За деякими статистичними даними, кожна друга людина має ті або інші проблеми зі своєю серцево-судинною системою. На жаль, ми зараз живемо у світі, де багато що сприяє розвитку цих хвороб, як те: ожиріння разом з надмірною вагою, наявність цукрового діабету 1 або 2 типу, сильні стреси і неврози, шкідливі звички. Проте, варто віддати належне, кожна людина здатна хоч декілька, але поліпшити якість своєї серцевої діяльності, або понизити на неї вплив патогенних чинників.
Про це йдеться на сайті terrawoman.ua.

До методів профілактики виникнення серцево-судинних захворювань відносяться такі прості речі, як харчування і здоровий спосіб життя. Позбавлення від надмірної ваги і підвищення спортивного навантаження, або хоча б просто рухової активності – ось ті перші кроки, які може зробити абсолютно будь-яка людина. Особливо гостро, до речі кажучи, стоїть проблема з надмірною вагою, оскільки вона як ніхто інший провокує підвищення артеріального тиску. У такому разі стрункість і підтягнутість – запорука здоров’я. Проте, як було сказано, окрім хорошої фізичної форми треба і правильне харчування. Існує шість основних груп продуктів, корисних для серцевої діяльності. Бажано, щоб вони увійшли і влаштувалися у вашому раціоні.

До першої групи можна віднести білоквмісну їжу
Не секрет, що структурним компонентів м’язів являється білок, а серце якраз являє собою м’язовий орган. Більше того, багато м’ясних продуктів багаті вітамінами групи B і E. Печінка ж – основне джерело вітаміну B12 разом з вітамінами A і E. Риба і інші морепродукти містять в собі ненасичені жирні кислоти. Річ у тому, що якраз за участю цих кислот стабілізується ритм серця, так само вони чинять антитромбогенну дію, тобто перешкоджають тромбоутворенню.

Друга група включає жири
Так-так, жири. Не варто думати, що усі жири є шкідливими. Деякі з них, навпаки, є продуктами незамінними, тобто організм нездібний до їх синтезу сам і повинен отримувати їх з продуктів харчування. Такими продуктами є рослинні олії. До того ж ненасичені жири, що містяться в рослинних оліях, перешкоджають патогенній дії холестерину на організм. А ось жири тваринного походження є шкідливішими, через що слід скоротити їх надходження у свій організм.

Клітковина
Так само не можна забувати про овочі і фрукти. Ці продукти містять клітковину і бувають багаті вітамінами. Ця сукупність знову-таки перешкоджає патогенній дії холестерину.

Антиоксиданти
Для нормальної діяльності серця потрібні так само антиоксиданти. Найпоширенішими серед таких є вітаміни A, C і E. Вони перешкоджають токсичному окисленню жирів, що, у свою чергу, знижує вироблення вільних радикалів, які здатні ушкоджувати клітини. Так само названі вітаміни мають здатність захоплювати і знешкоджувати ці найвільніші радикали. А саме по собі вільнорадикальне окислення жирів (ліпідів) нерідко призводить не лише до розвитку серцево-судинних захворювань, але так само і до розвитку онкозахворювань. Зв’язка вітамінів A, C і E хороша так само тим, що в групі вони взаємно підвищують ефективність і активність один одного, що важливо.

Зниження холестерину
До п’ятої групи можна віднести цільнозернові продукти, що мають здатність знижувати холестерин. Овес, наприклад, містить полісахариди, які гальмують всмоктування в кишківнику жирів і, зокрема, холестерину. Каші ж сприяють очищенню кишківника, через що всмоктування жирів знову-таки знизиться. Головне у разі застосування зернових продуктів не захопитися, оскільки жири, не дивлячись ні на що, є потрібним компонентом для організму.

Молочні продукти
Останню шосту групу формують молочні продукти. Вони мають у своєму складі кальцій, який бере участь в нормалізації артеріального тиску. А молочні кислоти чинять позитивну дію при гіпертонічній хворобі. Загалом, молочні продукти за рахунок названих чинників сприяють підтримці артеріального тиску у рамках нормального рівня.

Правильне харчування повинне не пройти повз людину, а залишитися з ним назавжди і бути застережливим чинником розвитку захворювань. Зокрема, йшлося про здоров’я серця.

1 коментар

  1. лікар сказав:

    Саме цікаве що бідні люди живуть довго, догадайтеся чому

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.