9 напоїв, які допоможуть перемогти застуду

Постільний режим і рясне пиття – перша рекомендація лікарів при виникненні симптомів застуди і грипу. Що потрібно пити, щоб відчути себе краще і швидше піти на поправку?

Про це йдеться на сайті svidok.online.

Дослідники Кардіфського університету у Великобританії довели, що найкраще справляються з симптомами хвороби теплі напої. Вони забезпечують негайне і тривале полегшення носового дихання і відходження мокроти, купірують першіння в горлі і знімають больові відчуття, зігрівають організм і знімають втому, занепад сил.

Зелений чай

Справжній зелений чай містить потужний антиоксидант під назвою EGCG (галлат епігаллокатехін). Він допомагає організму відбивати атаки вільних радикалів, які ушкоджують здорові клітини організму. Дослідження 2005-го року показали, що зелений чай має виражені противірусні властивості, збільшує активність імунних клітин, які виступають першою лінією оборони проти інфекції. Можна не тільки пити напій, а й полоскати їм горло. З 2016-му році в найбільшому рецензованому виданні про здоров’я BMC Public Health були опубліковані результати наукових досліджень, згідно з якими, полоскання горла зеленим чаєм – хороша міра профілактики захворювань застудою і грипом.

Чай з гібіскуса

У 2010-му році група вчених з Норвегії вивчила більше 3000 напоїв і продуктів харчування на предмет виявлення тих, які мають найвищу антиоксидантну активність. Кращі результати продемонстрував чай, приготований з гібіскуса. За кількістю антиоксидантів він навіть «обійшов» зелений чай! Цим злегка кислуватим напоєм можна насолоджуватися як в теплому, так і в холодному вигляді. Рубіново-червоне листя містить рекордну кількість вітаміну С, підтримка якого організму особливо необхідна в період застуди.

Лимонно-медовий напій

Поєднання солодкого і кислого смаку – це не просто смачно, але і дуже корисно! Популярність меду при застуді пояснюється діапазоном його властивостей: мед має протизапальну, бактерицидну, потогінну, тонізуючу і зміцнюючу дію. Це – натуральний «енергетик», який «зарядить» ослаблений хворобою організм. А допоможе йому в цьому вітамін С, яким охоче поділиться лимон. Важливе правило: додавати мед потрібно в теплу воду, а не в окріп.

Чай з ехінацеї

Цей напій – ще один природний «ключ» до здоров’я. 16 досліджень Кокрановського показали, що вживання чаю з ехінацеї при перших ознаках застуди допомагає зменшити тяжкість і тривалість хвороби, стимулює захисні функції імунної системи, зменшує біль в горлі і сприяє зниженню високої температури. Щоб отримати всю користь від рослини, заварювати суху сировину слід не менше 10 хвилин. Варто враховувати, що лікарі не рекомендують пити чай на основі ехінацеї більше двох тижнів поспіль. На думку деяких дослідників, настільки тривала ставка на ехінацею, може послужити погану службу імунній системі організму.

Імбирний чай

Цей знаменитий напій високо цінується послідовниками Аюрведи, активно використовується при лікуванні хвороб в китайській і тибетській медицині. Цікаво, що китайці п’ють імбирний чай вже більше 2000 років для профілактики і лікування проблем з травленням. Імбир має високі протизапальні властивості, здатний лікувати больові відчуття. Крім того, дана спеція чудово знімає стрес і повертає гарний настрій. Для приготування напою заваріть половину чайної ложки натертого кореня імбиру окропом, за бажанням додайте цукор або мед і дрібку чорного меленого перцю.

Чай з шавлії і чебрецю

Природний дует, що володіє високими протизапальними властивостями, буде стимулювати імунну систему, допоможе знизити температуру і швидко «поставить» на ноги. Дослідження показали ефективність цих рослин в лікуванні грипу та ангіни. Для приготування напою досить з’єднати половину столової ложки чебрецю і стільки ж – шавлії і заварити окропом, настоювати 10 хвилин.

Курячий бульйон

Про користь курячого бульйону писав ще середньовічний вчений, лікар і філософ Авіценна. А завдяки працям єврейського лікаря Мойсея Маймоніда, це корисне зілля отримало статус «єврейського пеніциліну». І хоча сьогодні існує багато міфів про можливості бульйону на кісточці, ясно одне: в профілактиці і лікуванні застуди він дійсно ефективний. Дослідження американських пульмонологів в 2000-му році довели, що бульйон дозволяє зменшити симптоми інфікування верхніх дихальних шляхів. Інші дослідження продемонстрували високу ефективність продукту в полегшенні носового дихання. Було доведено, що бульйон «працює» краще, ніж холодна і гаряча вода.

ягідний морс

У лікуванні інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів можуть виявитися корисними теплі морси. Приготовлені на основі рослинної сировини, вони втамовують спрагу, збагачують організм цілим комплексом вітамінів, знижують тривалість хвороби. Визнаними «лікарями» є ягоди чорної смородини, журавлини, малини, калини, чорниці та суниці. Якщо вони зберігаються в свіжому, сушеному або замороженому вигляді, дотримуйтесь пропорції при приготуванні напою: на склянку теплої води – 2,5 ст. л. сировини. Якщо у вигляді варення або джему, пару чайних ложок досить розвести теплою водою.

томатний чай

І хоча приготування томатного чаю займе більше часу, ніж вищевказаних напоїв, це того варто. Чай має пікантний пряний смак, відмінно втамовує спрагу, попереджає обезводнення і збагачує організм лікопіном – сильним антиоксидантом. Для приготування чаю з’єднайте чашку томатного соку або сік 2-3 середніх помідорів з 2-3 подрібненими зубчиками часнику, додайте дрібку каєнського перцю. Прогрійте отриману суміш в сотейнику до приємного тепла. Перед вживанням введіть 2 столові ложки лимонного соку і половину чайної ложки порошку куркуми. Пити приготований чай потрібно в теплому вигляді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.