Які продукти обов’язково мають бути в меню школяра (інфографіка)

Згідно з нормами, які розробило МОЗ, шестирічкам-першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років – 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам треба дещо більше енергії, ніж дівчаткам і дівчатам.

Про це йдеться на сайті zaxid.net.

Харчування школярів різного віку має бути збалансованим, повноцінним і корисним. Якщо з їжею діти будуть отримувати достатню кількість поживних речовин і дотримуватимуться культури споживання їжі, то, запевняє МОЗ, це вбереже їх і від численних хвороб, і зробить бадьорішими, уважнішими.

Торік МОЗ оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії, врахувавши рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Добова потреба в енергії, білках, жирах та вуглеводах

Вікова група Стать Енергія Білки, г Жири,
г
Вуглеводи, г
ккал загальна кількість тваринні
6 років
(учні)
хлопчики та дівчатка 1800 60 43 58 260
7-10 років хлопчики та дівчатка 2100 72 51 70 295
11-13 років хлопчики 2400 84 62 84 327
11-13 років дівчатка 2300 78 55 76 326
14-17 років юнаки 2700 93 68 92 375
14-17 років дівчата 2400 83 59 81 334

Добова потреба у мінеральних речовинах

Вікова група Мінеральні речовини
Кальцій
(мг)
Фосфор
(мг)
Магній
(мг)
Залізо
(мг)
Цинк
(мг)
Йод
(мкг)
Селен
(мкг)
Фтор
(мкг)
Мідь
(мг)
6 років
(учні)
800 800 150 12 10 100 30 2,0 1,5
7-10 років 1000 1000 170 12 10 120 30 2,5 1,5
11-13 років
(хлопчики)
1200 1200 280 12 15 150 40 2,5 2,0
11-13 років
(дівчатка)
1200 1200 270 15 12 150 45 2,5 1,5
14-17 років
(юнаки)
1200 1200 400 12 15 150 50 2,5 2,5
14-17 років
(дівчата)
1200 1200 300 18 13 150 50 2,5 2,0

Добова потреба у вітамінах

Вікова група А
(мкг РЕ)
Біотин
(мкг)
Пантотенова кислота
(мг)
Д
(мкг)
Е
(мг ТЕ)
К
(мкг)
С
(мг)
В1
(тіамін, мг)
В2
(рибо-флавін, мг)
РР
(мг НЕ)
В6
(мг)
В12
(мкг)
Фолат
(мкг)
6 років
(школярі)
500 15 3 10 8 25 55 0,9 1,1 13 1,1 1,2 200
7-10 років 500 20 3 5 10 30 60 1,0 1,2 15 1,2 1,4 200
11-13 років
(хлопчики)
600 25 4 5 13 45 75 1,3 1,5 17 1,5 2,0 300
11-13 років
(дівчатка)
600 25 4 5 10 45 70 1,1 1,3 15 1,3 2,0 300
14-17 років
(юнаки)
600 40 4 5 15 65 80 1,5 1,8 20 1,8 2,0 400
14-17 років
(дівчата)
600 40 4 5 13 55 75 1,2 1,5 17 1,5 2,0 400

Які продукти мають бути у меню школяра?

1. Основу раціону школярів мають становити овочі, зокрема, бобові.

2. Діти щодня мають споживати фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи.

3. 2-3 рази на тиждень в їхньому меню має бути риба і м’ясо, переважно птиці і кролика.

4. Споживання солі і цукру слід звести до мінімуму.

5. Для заправлення страв слід використовувати корисні олії – оливкову, кукурудзяну, лляну, гарбузову, горіхову.

6. Школярі різного віку мають пити достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуватися на відчуття спраги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.