На Волині підліток підхопив ботулізм через тушонку

У Луцькому районі, що на Волині, зареєстрували випадок захворювання на ботулізм у 12-річного хлопчика.

Дитину перебуває на лікуванні в обласній інфекційній лікарні, – сказано на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Захворювання пов’язують із вживанням  в їжу м’ясної консерви домашнього приготування (тушонки).

Фахівці лабораторного центру МОЗ України проводять епідеміологічне розслідування цього випадку, а також встановлюють фактори та шляхи передачі.

«Повторно наголошуємо про небезпеку від  використання  в їжу консервованої продукції негарантованої якості, особливо  домашнього приготування (м’ясних,  рибних, овочевих консервів). Не слід вживати також консерви невідомого походження, із деформованими чи «піддутими» кришками. Ботулотоксин чутливий до впливу  високих температур, тому консервовану продукцію перед вживанням необхідно піддати термічній обробці (прокип’ятити, протушкувати чи просмажити). В разі появи  симптомів хвороби (недомагання, нудота, блювота, болі в животі тощо)  необхідно терміново звернутись за медичною допомогою,  вчасно розпочате  лікування  значно збільшує шанси  для повного видужання», – сказано на сайті.

Залишити відповідь