Чорні помідори і мертві бджоли: що пропонують лучанам на ярмарку

6_img_0859

Продавці традиційного ярмарку, який організовують щопонеділка та щоп’ятниці на проспекті Соборності, пропонували лучанам чорні помідори, червоного гарбуза, хренодер, жовті кавуни та мертвих бджіл.

Район.Луцьк обрав п’ять найдивніших продуктів, які ви могли не бачити на традиційних ринках міста.

На фермерський ярмарок навідалося чимало охочих поласувати смачненьким, яке виклали на прилавки фермери з усієї Волинської області. Та, окрім традиційних товарів, продавці пропонували спробувати і не зовсім звичні для лучан продукти.

Чорні помідори

Помідори сорту «Чорний принц» привіз фермер Володимир із села Зміїнець Луцького району. За смаком, каже продавець, чорні томати такі ж, як і жовті та рожеві – солодкі. За кілограм «Чорного принца» треба заплатити 6 гривень.

2_img_0834

Жовтий кавун

Зовні жовті, всередині червоні та всередині жовті, а зовні зелені кавуни пропонував Юрій Білінець із села Княгининок Луцького району. Цікаві сорти користувалися особливим попитом серед покупців. Тому їх швидко розкупили.

За словами продавця, жовті кавуни менш солодкі, але більш корисні. Вони очищають підшлункову і нирки. Як цікаві сорти кавуна, так і традиційні, можна придбати за 3 гривні за кілограм.

1_img_0828 3_img_0840

Хренодер

Цікаву альтернативу аджиці – хренодер – привезла для дегустації Наталія Галасун із села Чаруків Луцького району.

До складу хренодера входять помідори, болгарський перець, хрін, часник і гострий перець. За словами жінки, таким рецептом з нею поділилася одна із постійних покупців. На продаж приправу із цікавою назвою не виставляють. Лишень пропонують скуштувати, що можна зготувати із продуктів, які продають на прилавку.

4_img_0846

Червоний гарбуз

Гарбузи із насиченим кольором продавала пані Зінаїда, яка займається фермерством у селі Гірка Полонка Луцького району.

Вирощувати червоні гарбузи жінка почала рік тому. Розповідає, що цей сорт купують для варіння каші, адже у ньому немає прожилок. Страва виходить м’яка і запашна. Коли починається сезон, такий продукт купують доволі часто.

5_img_0849

Мертві бджоли і пилок

Мед, пилок та мертвих бджіл привозить із Турійського району пан Микола. Чоловік запевняє, що усі продукти мають цілющі властивості. До прикладу, мертвих бджіл використовують для виготовлення настоянок, які потім втирають у шкіру або п’ють при різних хворобах.

Пилок у трилітровій банці розкупили наполовину. Його, за словами продавця, вживають для покращення роботи імунної та серцево-судинної системи. З пилка настоянок не роблять, а їдять щоранку і щовечора по чайній ложці у сухому вигляді.

Щоб придбати 100 грам пилку, треба заплатити 23 гривні, а за мертвих бджіл необхідно віддати 30 гривень.

7_img_0860 6_img_0859