На Волині сім’я отруїлася домашнім майонезом

Хоча кількість захворювань на шлунково-кишкові інфекції на Волині зменшилася, але «хвороби брудних рук» таки знаходять нові жертви.

Про це під час прес-конференції 19 липня розповіла головний позаштатний спеціаліст з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я Волинської обласної ради Галина Морочковська, – пише Волинський інформаційний портал.

За перше півріччя кількість пацієнтів зі шлунково-кишковими інфекціями на Волині зменшилася на 10,7 % в порівнянні з минулим роком. Лікар зауважила, що попри доволі таки суттєвий відсоток у бік зменшення, проблема є, оскільки збільшилася кількість зареєстрованих групових захворювань на сальмонельоз, а також групові захворювання сімейного типу. Зокрема, йдеться про випадки отруєнь у Луцьких дитячих садочках № 7 та 19.

Також нещодавно, розповіла Галина Морочковська, з отруєнням до лікарні потрапила сім’я. Всі її члени вживали салат з домашніх продуктів, заправлений домашнім майонезом. «Здавалося, якщо домашній, то це добре. Однак не варто забувати, що для його приготування потрібні яйця, які не проходять термічної обробки. У випадку цієї сім’ї – це закінчилося лікарняним ліжком», – каже фахівець та додає вражаючу статистику.

Зокрема, за це півріччя 84 % захворювань пов’язані саме із вживанням неякісної їжі, тих продуктів, які швидко псуються. Як правило, це молоко, м’ясні вироби, риба, ковбаси, торти (кондитерські вироби) та, як вже зауважували, яйця.

Також спеціаліст з інфекційних хвороб розповіла, що група гострих кишкових захворювань – це не одне захворювання, а цілий ряд. Зазвичай, до них належать сальмонельоз, ішеріхіоз та деякі інші, які виникають через забруднені руки та немиті овочі чи фрукти. Оскільки протікання більшості хвороб цього типу спостерігається підвищенням температури, загальною слабістю, нудотою та блювотою, болями в животі різного характеру і діареєю, то часто люди починають самостійно лікуватися. Але за цими симптомами лише лікар може діагностувати конкретну хворобу і то лише після відповідних досліджень.

Загалом Галина Морочковська і розповіла, що цей тип інфекції – це хвороби брудних рук. Тому велике значення має зберігання продуктів. А щоби уникнути їх, варто часто мити руки, та ретельно вимивати овочі та ягоди у літній період, і не забувати про чисте водопостачання. Адже, якщо людина знає, як себе уберегти, хвороб можна уникнути, а безпечність і незнання часто закінчується тим, що людина сама себе заражає.