Луцьк: за минулий рік діти з’їли більше 15 тонн «незрозумілого» м’яса

Упродовж 2014 року підприємець Олександр Понікарчук поставив у луцькі садочки 15534 кілограми свинини та майже 200 кілограмів яловичини на суму більше 784 тисяч гривень невстановленого походження.

Про це заявили депутати із групи «Новий Луцьк» під час брифінгу в понеділок, 31 серпня.

За словам Андрія Осіпова, інформацію їм надали на умовах анонімності працівники міськради. Адже офіційно ці порушення приховуються.

Так, 17 березня 2015 року в ЄРДР внесли «кримінал» за ознаками статті 227 ККУ (умисне введення в обіг на ринку небезпечної продукції). Йдеться про продукцію ФОП Понікарчука Олександра Леоіндовича. Він є переможцем конкурсу, який управління освіти міськради провело 19 лютого 2014 року на постачання м’яса в ДНЗ.

У «Новому Луцьку» стверджують, що підприємець не є виробником м’яса. У 2014 році він поставив 57590 кілограмів м’яса свинини та 3528 кілограмів м’яса яловичини на загальну суму 3 143 242 гривень. При цьому матеріали досудового розслідування вказують, що виробник Ковельська заготзбутбаза реалізувала підприємцю протягом 2014 року лише 42519 кілограмів свинини та 3346,6 кілограма яловичини. Тобто різниця становить 15 534 кілограми свинини, що зафіксовано у довідці Державної фінінспекції у Волинській області №03-015-17-17/1525 від 5 березня 2015 року.

Також встановили підміну продукції – м’ясні напівфабрикати постачали замість м’яса. Проте вони містять жири, які недопустимі для дітей у ДНЗ.

Тому депутати із «Нового Луцька» хочуть, щоб прокурор Луцька та начальник Луцького міськвідділу МВ УМВС у Волинській області надали публічну інформацію про хід розслідування, а міського голову Миколу Романюка просять організувати службове розслідування та пояснити громадськості, чому не відреагував на порушення ще у березні 2015 року.

Андрій Осіпов вважає, що міський голова мав подати позов на підприємця для відшкодування збитків, а правоохоронні органи повинні були вчасно припинити порушення і притягнути підприємця до відповідальності.

Також міського голову просять створити комісію з перевірки якості та безпечності продуктів харчування, до складу якої включити представників санітарно-епідеміологічних служб та громадськості. Така комісія мала б проводити раптові перевірки якості продуктів у ДНЗ.